Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, der kan ramme mennesker i alle aldre. Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør 80 procent af det samlede antal borgere med diabetes.

Nogle faktorer øger din risiko for at udvikle type 2-diabetes, bl.a. manglende motion, overvægt, usund kost, forhøjet blodtryk og hjertesygdom. Du kan også arve gener, der har betydning for din risiko for at udvikle diabetes, men din livsstil har i høj grad indflydelse på, om du udvikler sygdommen.

Du kan med andre ord forebygge type 2-diabetes med en livsstil, hvor du spiser sundt, bevæger din krop i minimum 30 minutter hver dag, begrænser dit alkoholindtag og undgår rygning og overvægt.

Hvis man får diabetes under sin graviditet, øger det risikoen for, at man senere i livet udvikler type 2-diabetes.

Hvad sker der i kroppen, når man har type 2-diabetes?

Når du har spist, nedbryder kroppen maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet. Bugspytkirtlen udskiller insulin, som hjælper med at få sukkeret fra blodet og ind i kroppens celler, hvor det omsættes til energi.

Type 2-diabetes opstår, fordi kroppens følsomhed for insulin er nedsat samtidig med, at produktionen af insulin er reduceret. Det betyder, at sukkerstofferne forbliver i blodbanen og giver forhøjet blodsukker i stedet for at blive omdannet til energi i kroppens celler.